Sigurd B. Hennum er død

Sigurd B. Hennum – en av initiativtagerne til Rivertonklubben – er død.

Her følger Nils Nordbergs minneord, trykt i Aftenposten samme dag som Sigurd ble bisatt i Haslum krematorium:

Vi er mange som mistet en god venn og kollega da Sigurd B. Hennum gikk bort. Men enda flere har noe å takke ham for, blant andre samtlige norske kriminalforfattere. Det kan diskuteres om kriminallitteraturen i dag ville hatt den blomstring og status den har fått, om det ikke hadde vært for Sigurd.

            Som redaktør av A-Magasinet gjorde han kriminalnovellen til fast innslag, ja noe av en institusjon. Og det skulle være nordiske, aller helst norske, noveller. Så er det Rivertonklubben: Det er Sigurd vi kan takke for at den ble til. Ideen og initiativet kom fra ham.

            Inspirert av den danske kriminalforeningen Poe Klubben, hvor han var medlem, allierte han seg med kollega Bjørn Carling, kriminalforfatter og kulturjournalist i Aftenposten, og kontaktet i neste omgang Gerd Nyquist, Tor Edvin Dahl og undertegnede. 11. juni 1972 ble Rivertonklubben stiftet.

            Sigurd hadde ikke noe behov for å sitte i høysetet selv. Gerd Nyquist ble klubbens første president. Han lot seg riktig nok overtale til å ta presidentvervet et par år, men var vel fornøyd med å sitte i styret og juryen for Rivertonprisen, og simpelthen ha det kriminelt hyggelig i kretsen av likesinnede.

            Som redaktør i A-Magasinet arrangerte han også en rekke novellekonkurranser. Undertegnede hadde gleden av å sitte i juryen i de fleste. Det å arbeide og simpelthen være sammen med Sigurd er noe av det vi som fikk oppleve det, husker med størst glede her i livet – hans raushet, hans gutteaktige iver og nyfikenhet, positive energi og glade smil. Han var i alle betydninger en «gentleman of the press».

            I 1997, ved klubbens 25-årsjubileum, fikk Sigurd B. Hennum Rivertonklubbens ærespris. Sjelden har en revolver, forgylt og plombert eller ikke, havnet i riktigere hender.

For Rivertonklubben – Nils Nordberg, tidl. president

Hennum ble 86 år gammel og var medlem i klubben til sin død. Han ble bisatt 10. mai i Haslum krematorium. Rivertonklubben sendte en bårebukett med påskriften: “Med takknemlig hilsen fra dine venner i RIVERTONKLUBBEN.”

Les Vebjørn Rognes minneord her: https://bok365.no/artikkel/sigurd-hennum-minne/

Les Andreas Norlands minneord her: http://www.aftenposten.no/personalia/Nekrolog-Sigurd-B-Hennum-620348b.html

Foto: V&B/Schibsted Forlag