Om prisen

Nagant revolver.

Rivertonprisen Den Gyldne revolver har i alle år vært en forgylt Nagantrevolver, som ble konstruert og produsert av belgiske Fabrique d’armes Émile et Léon Nagant fra 1886. (Foto: www.adamsguns.com/(c) http://7.62x54r.net/)

Hvert år deles Rivertonprisen – som egentlig heter Den gyldne revolver – ut av en uavhengig litterær jury nedsatt av Rivertonklubbens styre.

I år ledes juryen av klubbens tidligere president, litteraturprofessor Hans H. Skei, som har med seg forfatter og bokanmelder Elin B. Bjørhei og forfatter og bokanmelder Kurt Hanssen.

Prisen tildeles årets beste norske kriminallitterære verk – roman, novellesamling, skuespill eller originalmanus til film/tv/radio. Om valget av en Nagantrevolver skriver Nils Nordberg:

 «At prisen ble en gyllen revolver, eller rettere sagt en revolver med forgylt skjefte, har sin egen bakgrunn. Forslaget var Bjørn Carlings, som viste til at Rivertons detektiv Asbjørn Krag var den stolte besitter av to gullbelagte duellpistoler». Kjell Hallbing foreslo Nagant, en belgisk pistol som ble brukt av det norske politiet på Asbjørn Krags tid. Klubben kjøpte først et restlager av Nagant fra forsvaret, men «denne beholdningen er for lengst oppbrukt og nå må prisgjenstandene kjøpes inn for en ganske annerledes ublu samlerpris.»

Fordi lageret av Naganter er i ferd med å gå tomt, er prisen nå en like eksklusiv revolver: Smith & Wesson .38 Special.

Revolverne er ekte, men naturligvis plomberte.

Prisen ble opprettet i 1973, og første vinner var Sigrun Krokvik for romanen Bortreist på ubestemt tid, som utkom året før.

Den nye Rivertonrevolveren som overtar etter Naganten, er en Smith & Wesson .38 Special. (Foto: Olegvolk/Wikipedia)

Den nye Rivertonrevolveren som overtar etter Naganten, er en Smith & Wesson .38 Special. (Foto: Olegvolk/Wikipedia)