Æresprisen til Hans H. Skei

Litteraturprofessor Hans H. Skei er tildelt Rivertonklubbens ærespris for sin mangeårige innsats for kriminallitteraturen. Tildelingen av prisen – en forgylt revolver – fant sted på Krimfestivalen i Oslo.

Her er begrunnelsen til Rivertonklubbens president, Tom Egeland:

Vinneren av Rivertonklubbens ærespris er en sann krim-venn. Han er en entusiast med inne-stemme, en uvanlig og spesielt verdifull krimentusiast. Utrettelig engasjert! Alltid oppdatert.

        Han er en formidler med stor kjærlighet til krim­sjangeren. Med kritisk distanse leser han alt som utkommer av norsk – og også mye internasjonal – krim.  Han er en myndig leser, og han vet hva han liker. Hans form er sindig, hans blikk for kvalitet er ubestridelig. Hans brede, skjønnlitterære orientering fyller hans vurderinger med substans og dybde.

        I motsetning til de fleste av oss, er årets æresprisvinner en som vet hva han snakker om. Han er professor! Ikke nok med det: Han er professor i litteraturvitenskap. Han er landets ledende ekspert på Faulkner – som faktisk også har skrevet krim. Kanskje ikke tilfeldig at Faulkners krim også er oversatt av prisvinneren.

        I Rivertonklubben er han en sann veteran: I en årrekke var han klubbens president, og de siste årene har han ledet juryen som tildeler Rivertonprisen til fjorårets beste kriminallitterære verk.

        Rivertonklubbens ærespris går til Hans H. Skei!